О гнездовании рыжепоясничной ласточки (Hirunda daurica) в Крыму - Прокопенко, С.П.; Бескаравайный, М.М.; Кучеренко, В.Н. (Бранта: Cборник научных трудов Азово-Черноморской орнитологической станции, 2012)
В Україні та Криму даурська ластівка відома як рідкісний залітний, пролітний, за останні роки дуже рідкісний гніздовий птах. Базуючись на спостереженнях 2006-2007 і 2012 рр., наведено нові дані щодо розповсюдження виду, біотопів і строків репродуктивного циклу в Криму. На гніздуванні цей вид (підвид H.d. rufula) траплявся у передгір’ях та східній частині південного берега, де пов’язаний з антропогенними стаціями (кам’яні споруди, мости) й скельними біотопами (порожнини в скельних урвищах). Початок гніздового циклу розтягнутий у різних пар з третьої декади травня до першої декади липня. In Ukraine and in the Crimea the Red-rumped Swallow is known as a rare, accidental and in recent years a very rare breeding bird. Basing on the observations of 2006–2007 and 2012 there are given new data on its breeding, biotopes and timing of reproductive cycle in the Crimea. This species (subspecies H.d. rufula) occurred on breeding in the foothills and eastern part of the southern coast of the Crimea where it is associated with anthropogenic habitats (stone buildings, bridges) and rocky biotopes (cavities in rocky precipices). Start of the breeding cycle for different pairs is extended from the third decade of May to the first decade of July.