Тусклая зарничка (Phylloscopus humei Brooks) - новый таксон фауны Украины - Панченко, П.С.; Форманюк, О.А.; Кивганов, Д.А.; Гайдаш, А.М. (Бранта: Cборник научных трудов Азово-Черноморской орнитологической станции, 2012)
Наводяться дані щодо перших реєстрацій в Україні підвиду Phylloscopus humei Brooks лісового вівчарика (Phylloscopus inornatus Blyth). Вперше таксон спостерігали з 13.12.2004 р. до 11.02.2005 р. в м. Одесі серед багатоповерхової забудови на деревах різних порід (Salix sp., Platanus orientalis, Thuja occidentalis та ін.). Ще дві особини виявлено на о. Зміїний у Чорному морі 20.10.2008 р. (спіймана) і 22.10.2008 р. Пійманого птаха передали до Зоологічного музею ННПМ НАН України. Three first registrations of the Hume’s Leaf-Warbler (Phylloscopushumei (Brooks, 1878)) are considered. A single individual was observed in Odesa City from 13.12.2004 to 11.02.2005. The bird lived in the area of multi-storey buildings in deciduous trees (Salix sp., Platanus orientalis, etc.) and Thuja occidentalis. Other two birds were registered on Zmiinyi Island (Odesa Region) on 20.10.2008 (captured by net) and 22.10.2008.