Православные культовые сооружения Большой Ялты: создание, история, современная судьба - Ищенко, Э.С. (Праці Центру пам’яткознавства, 2013)
Воссоздан реестр православных культовых сооружений Ялты и ее окрестностей конца XVIII – начала XX в. Представлена история православных храмов, часовен, домовых церквей, монастыря города и его окрестностей. В советский период святыни прекратили функционировать в связи с проводимой политикой государства. В начале 90-х годов ХХ в/ началось возрождение святых мест. Были проведены реставрационные работы по облагораживанию православных культовых сооружений. Особое внимание уделено установлению современной судьбы части объектов исследования. На підставі дореволюційних описів Таврійської єпархії розроблений перелік православних культових споруд Ялти та її околиць кінця XVIII – початку ХХ ст. Перелік подається за хронологією появи споруд. Цей край з початку освоєння кримського півострова привертає увагу правителів, авторитетних діячів Російської імперії. Особливості місцевих краєвидів, природи, клімату нікого не залишають байдужими. Один за іншим – імператорські, князівські, знатні роду купують ділянки і маєтки по всьому південному березі. За канонами свого часу, у зв’язку з побожністю і християнським світоглядом епохи на своїх територіях власники відкривають будинкові церкви, каплиці, молитовні будинки. Приплив аристократичної середовища в край призводить до збільшення чисельності місцевих жителів простих станів. Тому виникла необхідність в зведенні нових православних культових споруд для широкого використання населенням. У радянський період святині припинили функціонувати у зв’язку із проведеною політикою держави. На початку 90-х років ХХ ст. почалося відродження святих місць. Були проведені реставраційні роботи з облагороджування православних культових споруд. У статі представлена історія кожного православного храму, каплиці, домової церкви міста. Особливу увагу приділено встановленню сучасної долі частини об’єктів дослідження. The register of Orthodox cult edifi ces of Great Yalta of the end of XVIII – the beginning of XX century is recreated. A brief history of the Orthodox churches, chapels, house churches and monastery of the city and its environs is given. The modern fate of the objects of research is established. Since the exploration of the Crimean peninsula this region attracts leaders, infl uential fi gures of the Russian Empire. Local landscapes, nature, environment leaves no one indifferent. One after another imperial, princely, noble family bought land and estates on the south shore. According to the rules of that time, due to the piety and Christian worldview of the era owners on their territories opened domestic churches, chapels, prayer houses. The infl ux of aristocratic environment of the land increases the rush of local ordinary population. Therefore there was a necessity for construction of new Orthodox cult edifi ces for common people. In the Soviet period the sanctuary ceased the function due to the policy of the state. In the early 90-ies of XX century holy places were revived. The restoration works were carried out for ennobling of Orthodox cult edifi ces. The article presented the history of each Orthodox church, chapel, house church of the town. Particular attention is paid to the establishment of the modern fate of the objects of investigation.