До питання зібрання та дозвілля молоді на Півдні Одещини (на основі літературних і польових досліджень автора в Кілійському районі) - Чумаченко, А.В. (Праці Центру пам’яткознавства, 2013)
У статті дана коротка історико-етнографічна характеристика Південної Одещини: особливості заселення та поліетнічність
території. Основна увага приділена побутово-звичаєвій культурі молоді цього регіону. В статье дана историко-этнографическая характеристика Юга Одесской области: особенности заселения и полиэтничность территории. Основное внимание уделено традиционно-обрядовой культуре молодёжи этого региона. The article includes the brief historical and ethnographic characteristics of the South Odessa region:
features of population and polyethnicity of this territory. The main attention is paid to domestic
culture of young people of the region.