Нові матеріали золотоординського часу з пониззя Псла - Супруненко, О.Б. (Праці Центру пам’яткознавства, 2013)
Аналізуються результати науково-рятівних археологічних досліджень поховальних
пам’яток золотоординського часу та деякі знахідки останніх років з нижньої течії р. Псла на
Полтавщині, що засвідчують поширення кочівницьких старожитностей на північній передстеповій межі Західного улусу Золотої Орди у другій половині ХІІІ – наприкінці XІV ст. В статье анализируются погребальные памятники кочевников на северной границе
Западного улуса Золотой Орды второй половины ХІІІ – конца XІV вв., а также некоторые находки последних лет, обнаруженные в ходе научно-спасательных археологических исследований курганов бассейна Нижнего Псла на Полтавщине. The paper analyzes the nomad’s funerary monuments on the northern border of the Golden
Horde Western ulus and some fi nds of recent years, detected during rescue researches of mounds on
Lower Psel in Poltava region. Materials dated from the second half of 13 – the end of 14 centuries.