Інтеграція колекцій громадських музеїв до Державного музейного фонду України (на прикладі Народного музею історії Балаклави) - Нікітіна, І.В. (Праці Центру пам’яткознавства, 2013)
У статті розглянуто шлях включення колекції з Народного музею історії Балаклави до
фондів Національного музею героїчної оборони і визволення Севастополя, простежено стан
отриманої колекції, охарактеризований її зміст, з’ясовані основні проблеми щодо її наукового опрацювання. Доведено, що предмети колекції надають змогу значно поповнити зміст державного музейного фонду з історії Балаклави; їх включення до фондів провідної музейної
установи Севастополя дозволило врятувати їх для культурного надбання країни. В статье рассмотрен путь включения коллекции из Народного музея истории Балаклавы
в фонды Национального музея героической обороны и освобождения Севастополя, прослежено состояние полученной коллекции, охарактеризовано ее содержание, уяснены основные проблемы по ее научной обработке. Доказано, что предметы коллекции дают возможность значительно пополнить содержание государственного музейного фонда по истории Балаклавы, их
включение в состав фондов ведущего музейного учреждения Севастополя позволило спасти
их для культурного наследия страны. In article the way of the collections’ inclusion from the Public museum of history of Balaklava to
funds of the National museum of heroic defense and liberation of Sevastopol is considered. The condi
tion of the received collection is tracked, its contents is characterized, the main problems on its scientific
processing are understood. It is proved, subjects of a collection give the chance to fi ll up considerably
the maintenance of the state museum fund on Balaklava’s stories, their inclusion in structure of funds
of lead museum agency of Sevastopol allowed to rescue them for a cultural heritage of the country.