Пам’ятки культової архітектури Криму між «серпом і молотом» хрущовських релігійних гонінь (кінець 50-х – середина 60-х років XX ст.) - Соколов, А.А. (Праці Центру пам’яткознавства, 2013)
Розглянуто проблему охорони пам’яток культової архітектури в Криму за часу перебування на посаді Першого секретаря ЦК КПРС М.С. Хрущова. На конкретних прикладах показано вплив політичних установок, вищого керівництва країни на стан пам’яток. Переданий масштаб
атеїстичної компанії. Продемонстровано безсилля пам’яткоохронного законодавства і волюнтаристський характер прийнятих рішень. Особлива увага приділяється фактам руйнування культових будівель, доведення їх до аварійного стану і використання з господарською метою. В якості прикладів показана непроста доля собору св. Володимира в Херсонесі, церкви архангелів Михаїла і Гавриїла в Феодосії, храму Іоанна Предтечі в Керчі, мечетей Джума-Джамі та Муфти-Джамі.
Визначені наслідки такої політики, що завдала невиправної шкоди культурній спадщині Криму. Рассмотрена проблема охраны памятников культовой архитектуры в период пребывания
на посту Первого секретаря ЦК КПСС Н.С. Хрущева. На конкретных примерах показано влияние политических установок, высшего руководства страны на состояние памятников. Передан масштаб атеистической компании. Продемонстрировано бессилие действовавшего памятникоохранительного законодательства и волюнтаристский характер принимаемых решений.
Особое внимание уделяется фактам разрушения культовых зданий, доведения их до аварийного состояния и использования в хозяйственных целях. В качестве примеров показана непростая судьба собора св. Владимира в Херсонесе, церкви архангелов Михаила и Гавриила в Феодосии, храма Иоанна Предтечи в Керчи, мечетей Джума-Джами и Муфти-Джами. Освещены последствия такой политики, нанесшей непоправимый вред культурному наследию Крыма. The problems of the protection of monuments of religious architecture in the period of the First
Secretary of the Central Committee of the Communist Party Mykyta Khrushchov. Using concrete examples
show the effect of policies, the country’s leadership on the state of monuments. Transferred to
the scale of atheism. Demonstrated the impotence of the law in force of heritage protecting and voluntaristic
nature of decisions. Special attention is paid to the facts of the destruction of religious buildings,
bringing them to the emergency condition and use for commercial purposes. An example of the diffi cult
fate of the Cathedral of St. Vladimir in Chersoneses, church of the Archangels Michael and Gabriel in
Theodosia, St. John the Baptist church in Kerch, Juma-Jami and the Mufti-Jami mosques. Sanctifi ed by
the consequences of these policies, has caused irreparable damage to the cultural heritage of the Crimea.