Промоційні об’єднання музеїв вищих навчальних закладів та особливості їхнього створення - Муравська, С.В. (Праці Центру пам’яткознавства, 2013)
У статті автор аналізує особливості створення установ національного та міжнародного
масштабу, метою яких є захист інтересів музеїв вищих навчальних закладів. У ході цього процесу виділено 3 етапи. Знаковою подією першого з них є утворення Асоціації академічних музеїв і галерей у США. Другий етап був обумовлений науковою дискусією щодо «кризи в середовищі університетських музеїв»; на цій хвилі утворилися промоційні об’єднання у Великобританії,
Австралії, Нідерландах, інституція «Universeum», яка опікується проблемами університетської
спадщини в цілому. Створення у 2001 р. Комітету університетських музеїв і колекцій Міжнародної ради музеїв (UMAC ICOM) знаменувало початок третього етапу, який триває досі. В статье автор анализирует особенности создания учреждений национального и международного масштаба, целью которых является защита интересов музеев высших учебных заведений. В ходе этого процесса выделено 3 этапа. Знаковым событием первого из
них является образование Ассоциации академических музеев и галерей в США. Второй
этап был обусловлен научной дискуссией о «кризисе в среде университетских музеев»;
на этой волне образовались промоционные объединения Великобритании, Австралии,
Голландии, объединение «Universeum», которое занимается проблемами университетского наследия в целом. Создание в 2001 г. Комитета университетских музеев и коллекций Международного совета музеев (UMAC ICOM) знаменовало начало третьего этапа,
который продолжается до сих пор. The article examines the peculiarities of the national and international institutions, whose purpose
is the protecting the interests of university museums. There are three stages on this process. The key
event of the fi rst one is the creation of the Association of Academic Museums and Galleries in the
United States. The second stage was caused by the scientifi c debate about the «crisis of university museums
»; promotional associations were formed in the UK, Australia, the Netherlands on this wave. The
«Universeum», which runs a European university heritage in general, also was founded. The Committee
of University Museums and Collections of the International Council of Museums (UMAC ICOM)
was created in 2001 and marked the beginning of the third phase (till nowadays).