Зимівля водоплавних та коловодних птахів у районі міста Олександрії - Шевцов, А.О. (Бранта: Cборник научных трудов Азово-Черноморской орнитологической станции, 2005)
Використані для данного повідомлення матеріали були зібрані нами протягом зимових сезонів 1996/97 – 2003/04 на території м.Олександрії (Кировоградська область), а також охоплювалі розташовані навколо нього населені пункти. Всього протягом 8 зимових сезонів було зареєстровано 19 видів птахів, що належать до водно-болотяного комплексу. нь, лиска, волове очко і вівсянка очеретяна. З них тільки крижня можна віднести до групи багаточисельних зимуючих видів. Всі інші види – малочисельні і рідкісні залітні або пролітні птахи. Матеріали повідомлення ще раз підтверджують те, що внутрішні водойми сільських населених пунктів і невеликих міст не здатні сконцентрувати у зимовий період велику кількість водоплавних птахів. Использованные для данного сообщения материалы были собраны нами на протяжении зимних сезонов 1996/97 - 2003/04 на территории г.Александрии (Кировоградская область), а также охватывали расположенные вокруг города населенные пункты. Всего в течение 8 зимних сезонов было зарегистрировано 19 видов птиц, принадлежащих к водно-болотному комплексу. This paper presents the data collected during wintering seasons of 1996-1997 and 2003-2004 on the territory of the town Oleksandria (Kyrovograd region) and in some inhabited localities around. During eight wintering seasons there were registered in total 19 species of wetland birds, and one more species is known from literary sources (periodic press).