Просвітлення плазмових бар’єрів для електромагнітних хвиль за допомогою електронних пучків - Анісімов, І.О.; Левитський, С.М.; Палець, Д.Б.; Романюк, Л.І. (Вопросы атомной науки и техники, 2000)
Доповідь містить огляд робіт авторів, присвячених теоретичному, чисельному та експериментальному дослідженню ефекту перенесення електромагнітних хвиль крізь бар’єри закритичної плазми за допомогою електронних пучків. Електромагнітна хвиля, що падає на бар’єр, модулює електронний пучок, збуджуючи в ньому хвилі просторового заряду. Останні в бар’єрі зазнають підсилення за поляризаційним механізмом, а на виході з нього трансформуються в електромагнітні хвилі за механізмом перехідного випромінювання. Вивчено, зокрема, вплив власних коливань плазмово-пучкової системи на вказаний ефект.