Особливості конструктивно-технічних характеристик волинських храмів XVII–XVIII століття - Лесик-Бондарук, О.І. (Праці Центру пам’яткознавства, 2014)
Важливим показником реалізації творчого задуму зодчого, створення художнього образу споруди є використання певних матеріалів і конструкцій. Традиційним будівельним матеріалом для споруд в багатьох регіонах України, зокрема на Волині, є дерево. В статті розкриті особливості конструкцій дерев’яних і мурованих храмів Волині, проаналізовано різні види та способи спорудження фундаментів, стін та перекриттів храмових споруд. Важным показателем реализации творческого замысла зодчего, создания художественного образа сооружения, является использование определенных материалов и конструкций. Традиционным строительным материалом для сооружений во многих регионах Украины, в частности на Волыни, есть дерево. В статье раскрыты особенности конструкций деревянных и каменных храмов Волыни, проанализированы разные виды и способы сооружения фундаментов, стен и перекрытий храмовых сооружений. The use of certain materials and constructions is an important index of architect’s creative project accomplishment, as well as of artistic building image creation. For many regions in Ukraine, Volyn in particular, wood is a traditional construction material. The article explores peculiarities of Volyn wooden and stone temples constructions, analyses various types and methods of temples’ foundations, walls and ceilings construction.