Свято-Василівський собор Овруча: з історії реставрації початку ХХ ст. - Гаврилюк, С.В. (Праці Центру пам’яткознавства, 2014)
У статті на підставі архівних джерел, наукових публікацій простежена історія відновлення на початку ХХ ст. за проектом російського архітектора О. Щусєва старовинної унікальної архітектурної й сакральної пам’ятки України – Свято-Василівського собору в м. Овруч на Житомирщині. Звернено увагу на внесок у реставрацію храму провідного архітектора Російської імперії П. Покришкіна. В статье на основании архивных источников, научных публикаций прослежена история восстановления в начале ХХ в. по проекту русского архитектора А. Щусева старинной уникальной архитектурной и сакральной достопримечательности Украины – Свято-Васильевского собора в городе Овруч на Житомирщине. Обращено внимание на вклад в реставрацию храма ведущего архитектора Российской империи П. Покрышкина. The article deals with archive documents and scientifi c articles devoted to the history of the restoration of the unique ancient, sacred architectural artifact – Saint-Vasyl Cathedral in Ovruch in Zhytomyr region that was carried out according to the project suggested by the Russian architect O. Shchusev at the beginning of the XX century. A special attention has been paid to the personal input of the leading architect of the Russian empire P. Pokryshkin into the restoration of the cathedral.