Джерельна база з історії київських архітектурних конкурсів ХІХ – початку ХХ століття. Документи Державного архіву м. Києва - Мокроусова, О.Г. (Праці Центру пам’яткознавства, 2014)
Стаття присвячена аналізу джерел, які висвітлюють архітектурні конкурси Києва ХІХ – початку ХХ ст. Основну увагу приділено документам Київського міського архіву. Це матеріали про проектування та будівництво університету св. Володимира, Київського політехнічного інституту, Троїцько-Либідської церкви, 2-го Комерційного училища, Київського художньо-промислового музею, публічної бібліотеки. В основу роботи покладені архівні та бібліографічні дослідження. В науковий обіг вводяться нові факти та документи, що раніше не друкувалися. Статья посвящена анализу источников, которые освещают архитектурные конкурсы Киева ХІХ – начала ХХ вв. Основное внимание уделено документам Киевского городского архива. Это материалы про проектирование и строительство университета св. Владимира, Киевского политехнического института, Троицко-Лыбедской церкви, 2-го Коммерческого училища, Киевского художественно-промышленного музея, Киевской публичной библиотеки. В основу работы положены архивные и библиографические исследования. В научное обращение вводятся новые факты и документы, которые раньше не печатались. The article is about analysis of documents refl ecting the architecture contests of XIX – beginning XX century. Main attention is payed to documents reserved in the State Archive in Kyiv. These are the materials about projecting and building of St. Vladimir University, Kyiv Polytechnic Institute, Troyitsko-Lybidska Church, The second commercial college, Kyiv Art-Industrial Museum. In the base of the article there are the archive and bibliographic research. In the science circulation there are the new facts and paper which were not published before.