Владислав Щербина – провідний пластик української порцеляни другої половини ХХ століття - Лампека, М.Г. (Праці Центру пам’яткознавства, 2014)
Метою дослідження є творчий доробок відомого майстра фарфорової скульптури Владислава Щербини, який зробив значний
внесок у розвиток українського образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва. Першочергове завдання даної праці полягає у визначенні етапів становлення творчої особистості, класифікації та періодизації, проведенні порівняльного аналізу з творами
сучасних йому скульпторів, які працювали з порцеляною. Делается попытка исследования творчества известного мастера фарфоровой скульптуры
В. Щербины, внесшего значительный вклад в развитие украинского изобразительного и декоративно-прикладного искусства. Первоочередной задачей исследования является определение истоков его искусства, классификация и периодизация, проведение сравнительного анализа с произведениями современных скульпторов, работавших с фарфором. An attempt to study art porcelain sculpture of a famous master V. Shcherbyna, who made a
signifi cant contribution to the development of Ukrainian fi ne and decorative arts. The primary aim
of this study is to determine the origins of his art, classifi cation and periodization, a comparative
analysis of works by contemporary artists working with porcelain.