Черноголовая овсянка в Крыму: современный ареал, численность, черты биологии - Кинда, В.В.; Гринченко, А.Б. (Бранта: Cборник научных трудов Азово-Черноморской орнитологической станции, 2002)
Согласно литературным данным, с конца первой половины XIX века до конца первой трети ХХ века черноголовая овсянка (Emberiza melanocephala Scop.,1769) была известна для Крыма в качестве залетной птицы, которая проникала сюда с Северного Кавказа. Впервые ее гнездование было установлено в 1943 г. в юго-восточной части Керченского п-ова (район горы Опук). Здесь же в начале 70-х годов сформировался небольшой очаг гнездования. В результате исследований (1984-2002 гг.) было установлено, что черноголовая овсянка постепенно заселила практически весь Керченский п-ов. Граница области гнездования этого вида к началу XXI века сместилась к западу до основания Арабатской стрелки и окрестностей Феодосии. Для остальной территории Крыма известны единичные встречи, которые следует расценивать, как залеты. На основании количественных учетов общая численность керченской популяции вида оценена в 150-200 пар. Указаны основные типы гнездовых местообитаний, особенности пространственного размещения вида, рассмотрена фенология. Приводится краткое описание двух гнезд, впервые найденных в Крыму. Згідно з літературними даними, з кінця першої половини XIX століття до кінця першої третини ХХ століття вівсянка чорноголова (Emberiza melanocephala Scop., 1769) мала у Криму статус залітного птаха, який потрапляв сюди з Північного Кавказу. Вперше її гніздування було встановлено в 1943 р в південно-східній частині Керченського півострова (район гори Опук). Тут же на початку 70-х років сформувався невеликий осередок гніздування. Внаслідок досліджень (1984-2002 рр.) встановлено, що вівсянка чорноголова поступово заселила практично весь Керченський півострів. Межа області гніздування цього виду до початку XXI століття змістилася на захід до Арабатської стрілки і околиць Феодосії. На решті території Криму відомі поодинокі зустрічі, які слід розцінювати як зальоти. Ґрунтуючись на даних кількісних обліків, загальна чисельність керченської популяції виду оцінена в 150-200 пар. Вказано основні типи гніздових місць існування, особливості просторового розміщення виду, розглянута фенологія. Наводиться короткий опис двох гнізд, вперше знайдених в Криму. From the end of the first half of the 19th century till the end of the first third of the 20th century, according to the literary data, Black-headed Bunting was known as a migratory bird in the Crimea. It had flown there from Northern Caucasia. Its breeding was for the first time registered in 1943 in the south-eastern part of the Kerchensky peninsula (near Mount Opuk). In the beginning of the 70s there formed a small breeding area. Investigations (1984-2002) showed that Black-headed Bunting gradually occupied almost all the Kerchensky peninsula. By the beginning of the 19th century a border of this species breeding area shifted to the west till the bottom of Arabatskaya spit and Feodosia region. For the rest Crimean territory single records are known which should be considered as migratory phenomena. Basing on quantitative counts the total number of the bird population on the Kerchensky peninsula is estimated as 150-200 pairs. Main types of breeding habitats, characteristics of the species spatial distribution and phenology are showed. It is also given a brief description of two nests found in the Crimea for the first time.