Зимовка синьги у берегов Крыма - Пилюга, В.И. (Бранта: Cборник научных трудов Азово-Черноморской орнитологической станции, 2002)
Синьга (Melanitta nigra L.) на Украине имеет статус редкого залетного вида, в XIX – XX вв. зафиксировано всего около 10 встреч этой утки. 3 стаи синьги, общей численностью 103 особи, учтено на участке черноморского побережья протяженностью 9 км, восточнее горы Опук (Крым, Керченский п-ов, окр. с.Яковенково). Это первый случай появления большой залетной группы особей в Азово-Черноморском регионе и Украине. Он может иметь инвазионную природу или связан с изменением территории зимовок и пр. Синьга (Melanitta nigra L.) на Україні має статус рідкісного залітного виду. В XIX - XX ст. зафіксовано всього близько 10 зустрічей цієї качки. Три зграї синьги, загальною чисельністю 103 особини, обліковано на ділянці чорноморського узбережжя протяжністю 9 км, на схід від гори Опук (Крим, Керченський півострів, біля с.Яковенкове). Це перший випадок появи великої залітної групи особин в Азово-Чорноморському регіоні та Україні. Він може мати інвазійну природу або пов'язаний зі зміною території зимівель та ін. The Black Scoter (Melanitta nigra L.) is a rare vagrant species for Ukraine. There were only 10 records of the species in XIX – XX centuries. Three flocks of wintering Black Scoters with the total number of 103 individuals were seen at the Black Sea coast stretching 9 km east of Opuk Mountain (Crimea, Kerch Peninsula, near Yakovenkovo village). This is the first case of a large stray group of the species to Azov-Black Sea region and Ukraine. Among the possible causes are invasion, change of the wintering area etc.