Охотничья дробь как фактор свинцового загрязнения водоплавающих птиц и водно-болотных угодий Дунайского биосферного заповедника - Жмуд, М.Е. (Бранта: Cборник научных трудов Азово-Черноморской орнитологической станции, 2000)
8.2% из 122 особей 9 видов (кряква, чирок-свистунок, чирок-трескунок, красноголовый нырок) содержали в желудках охотничью дробь, от 1 до 11 дробинок. Доля птиц с дробью в желудках достигала наибольшей величины у кряквы – 20.0% (n=35). Дробинки могут заглатываться утками в качестве гастролитов. Ежегодно в открытые для охоты водно-болотные угодья Дунайского биосферного заповедника с охотничьей дробью попадает около 8 тонн свинца. 8.2% з 122 особин 9 видів (крижень, чирянка мала, чирянка велика, попелюх) мали в шлунках мисливський шрот, від 1 до 11 шротинок. Частка птахів з дробом у шлунках сягала найбільшого показника у крижня - 20.0% (n = 35). Шротинки можуть заковтуватися качками в якості гастролітів. Щорічно у відкриті для полювання водно-болотяні угіддя Дунайського біосферного заповідника з мисливським шротом потрапляє близько 8 тонн свинцю. Stomach contents of 122 individuals of 9 species were analyzed. 8.2% of them contained lead small shot, amounting from 1 to 11 pieces. Among other species, Mallards seemed to be the most poisoned, as 20% their stomachs (n=35) contained shots. They were also found in the stomachs of Teal, Garganey and Pochard. Pieces of lead are swallowed by the ducks from the bottom as gastroliths. Annually, as small shots, 8 tons of lead get into the wetlands of the Danube Biosphere Reserve.