Использование компьютерной программы Protan для анализа результатов промеров куликов при отловах - Винокурова, С.В. (Бранта: Cборник научных трудов Азово-Черноморской орнитологической станции, 1999)
Азово-Черноморской орнитологической станцией уже более 10 лет ежегодно проводятся отловы и кольцевание куликов во время их осенней и весенней миграции. С целью повышения эффективности результатов промеров куликов при отловах нами была создана компьютерная программа PROTAN. Программа написана на встроенном языке программирования DBMS FoxPro и на 100% совместима с программами семейства dBase, позволяет вести обмен данными с другими популярными семействами. Программа PROTAN выполняет первичную обработку данных кольцевания, хранящихся в виде файлов с определенной структурой, в следующих направлениях: 1) получение информации об итогах кольцевания за год (общее число отловленных, окольцованных птиц, число зарубежных и местных повторных отловов, переловов каждого вида, количество погибших птиц, число дней отлова); 2) анализ конкретного вида птиц в заданном интервале времени. Азово-Чорноморською орнітологічної станцією вже більше 10 років щорічно проводяться вилови і кільцювання куликів під час осінньої і весняної міграції. З метою підвищення ефективності результатів промірів куликів під час вилову нами була створена комп'ютерна програма PROTAN. Програма написана на вбудованій мові програмування DBMS FoxPro і на 100% сумісна з програмами сімейства dBase, дозволяє вести обмін даними з іншими популярними сімействами. Програма PROTAN виконує первинну обробку даних кільцювання, що зберігаються у вигляді файлів з певною структурою, в таких напрямках: 1) отримання інформації про підсумки кільцювання за рік (загальне число виловлених, закільцьованих птахів, число зарубіжних і місцевих повторних виловів, перелови кожного виду, кількість загиблих птахів, кількість днів відлову); 2) аналіз конкретного виду птахів в заданому інтервалі часу. More than ten years annual catching and ringing of waders has been carried out by the Azov-Black Sea Ornithological Station. Until now the data have been totally computerised. To provide futher background for effective analysis of the extensive resultant database, a software programme PROTAN has been designed recently. It was written in a built-in programming language of the DBMS FoxPro. This system is 100 per cent compatible with other dBase family programmes. It supports data exchange with other popular software families. The PROTAN programme executes preliminary processing of ringing data stored in database files with a fixed structure). These data can be analysed either on a yearly basis (total catch, ringing totals, number of local and foreign recoveries, re-traps, number of casualty/death cases, number of trapping days) or within a given interval of time. After processing initial material PROTAN creates a set of database files containing some simplest statistical and mathematical results.