Горихвостка-чернушка – новый гнездящийся вид Северо-Западного Причерноморья - Корзюков, А.И.; Рединов, К.А. (Бранта: Cборник научных трудов Азово-Черноморской орнитологической станции, 1999)
Материал собран в 1980-1999 гг. на территории Одесской и Николаевской областей, а также на о.Змеиный (Черное море). Вид гнездится в Болградском, Танитинском, Березовском, Котовском, Коминтерновском районах Одесской области, также обнаружен на гнездовании в г.Одесса и г.Южный. В Николаевской области гнездование зарегистрировано в Веселиновском, Арбузинском и Первомайском районах, а также в некоторых крупных городах. Анализ собранных данных позволяет отнести горихвостку-чернушку к малочисленным гнездящимся видам юга Украины. В ближайшие годы следует ожидать увеличения численности птиц, по всей вероятности, связанного со строительством каменных зданий. Матеріал зібрано в 1980-1999 рр. на території Одеської та Миколаївської областей, а також на о.Зміїний (Чорне море). Вид гніздиться в Болградському, Танітінском, Березівському, Котовському, Комінтернівському районах Одеської області, також виявлений на гніздуванні в м.Одеса та м.Южне. В Миколаївській області гніздування зареєстровано в Веселинівському, Арбузинському та Первомайському районах, а також в деяких крупних містах. Аналіз зібраних даних дозволяє віднести горихвістку чорну до нечисленних гніздуючих видів півдня України. В найближчі роки варто очікувати збільшення чисельності птахів, цілком ймовірно, пов'язаного з будівництвом кам'яних будівель. The data were collected in 1980-1999 in the Nikolaev and Odessa regions, on Zmeinyi Island of the Black Sea (Ukraine). The species breeds in the Bolgradski, Tanitinski, Berezovski, Kotovski, Kominternovski districts of the Odessa region being also found in Odessa city and town of Yuzhnyi. In the Nikolaev region breeding records come from the Veselinovski, Arbusinski and Pervomaiski districts as well as from some huge towns. Based on the data Black Redstart can be considered as a scarce breeder of the Southern Ukraine. An increase of the numbers is expected in the coming years which is likely to be the result of occupying new nesting sites in the buildings of stone.