Неитеративный синтез нейро-нечетких диагностических экспертных систем - Субботин, С.А. (Інститут проблем штучного інтелекту МОН України та НАН України, 2009)
Предложен метод синтеза диагностических экспертных систем на основе нейро-нечетких моделей,
позволяющий использовать априорные экспертные знания, автоматически формировать разбиение
признакового пространства и выделять нечеткие термы на основе эмпирических наблюдений, а в
неитеративном режиме – определять значения весовых коэффициентов, функции постсинаптического
потенциала и активационные функции нейро-нечеткой сети. Запропоновано метод синтезу діагностичних експертних систем на основі нейро-нечітких моделей,
що дозволяє використовувати апріорні експертні знання, автоматично формувати розбиття простору
ознак і виділяти нечіткі терми на основі емпіричних спостережень, а в неітеративному режимі –
визначати значення вагових коефіцієнтів, функції постсинаптичного потенціалу й активаційні функції
нейро-нечіткої мережі. The method of diagnostic expert system synthesis based on neuro-fuzzy model is offered. It allows to use an
a priori expert knowledge, to form automatically a partition of feature space and to select fuzzy terms on the
basis of empirical observations, and also to determine weight values, weight and activation functions of
neuro-fuzzy network in a uniterated mode.