Чисельне розв’язання задач аеродинамічної оптимізації профілів компресорних решіток (за матеріалами наукового повідомлення на засіданні Президії НАН України 8 жовтня 2014 р.) - Мелашич, С.В. (Вісник НАН України, 2015)
Розроблено науково-методичне забезпечення для комплексного розв’язання
задач аеродинамічного проектування і оптимізації профілів компресорних
решіток, яке може бути використано для визначення раціональних геометричних параметрів лопаткових вінців компресорів авіаційних газотурбінних двигунів на етапі проектування, а також для дослідження структури потоку в компресорних решітках та прогнозування їх аеродинамічних характеристик у робочому діапазоні зміни режимних параметрів. Окремі
науково-методичні розробки впроваджено на ДП «Івченко-Прогрес» (м. Запоріжжя), і нині їх використовують при проектуванні лопаткових вінців компресорів сучасних газотурбінних двигунів. Разработано научно-методическое обеспечение для комплексного решения задач аэродинамического проектирования и оптимизации профилей компрессорных решеток, которое может быть использовано для определения
рациональных геометрических параметров лопаточных венцов компрессоров авиационных газотурбинных двигателей на этапе проектирования, а также для исследования структуры потока в компрессорных решетках и прогнозирования их аэродинамических характеристик в рабочем диапазоне изменения режимных параметров. Отдельные научно-методические разработки внедрены на ГП «Ивченко-Прогресс» (г. Запорожье) и в настоящее
время используются при проектировании лопаточных венцов компрессоров современных газотурбинных двигателей. The scientific and methodological support for a comprehensive approach to the aerodynamic design and optimization of
compressor cascades profiles is developed. The mentioned above scientific and methodological support can be used for
the determination of the compressor blades rational geometric parameters of aircraft gas turbine engines compressor rims
at the design stage, as well as for the study of the flow structure in the compressor cascades and predicting their aerodynamic
characteristics in the operating range of the mode parameters. Specific scientific and methodological developments
are introduced on the SE «Ivchenko-Progress» (Zaporozhye) and they are currently used in the design of compressor
blade rims of modern gas turbine engines.