Чужорідна генетична варіабельність у поліпшенні якості зерна пшениці - Рибалка, О.І. (Інститут клітинної біології та генетичної інженерії НАН України, 2008)
Чужорідна генетична мінливість, що представлена різними дикорослими співродичами пшениці, такими як Ae. umbellulata (UU, 2n = 14), Ae. cylindrica (CCDD, 2n = 28), Ae. tauschii (DD, 2n = 14), Ae. ventricosa (DDUnUn, 2n = 28), Ae. variabilis (UUSS, 2n = 28), T. palmovae (AADD, 2n = 28), була використана в міжвидових схрещуваннях з культурною пшеницею T. aestivum з метою переносу в геном культури екзотичних Gli/Glu алелів. В результаті серію нових екзотичних Gli/Glu алелів було інтрогресовано в геном культурної пшениці. Суттєвий негативний, а також позитивний вплив деяких екзотичних алелів на показники хлібопекарської якості борошна та консистенцію ендосперму пшениці було виявлено в процесі дослідження. Оригінальний генетичний матеріал з поліпшеними показниками якості зерна рекомендовано для використання в селекції пшениці. Чужеродная генетическая изменчивость, представленная различными дикорастущими сородичами пшеницы, такими как Ae.umbellulata (UU, 2n = 14), Ae. cylindrica (CCDD, 2n = 28), Ae.tauschii (DD, 2n = 14), Ae.ventricosa (DDUnUn, 2n = 28), Ae.variabilis (UUSS, 2n = 28), T. palmovae (AADD, 2n = 28), была использована в межвидовых скрещиваниях с культурной пшеницей T. aestivum с целью переноса в геном культуры экзотических Gli/Glu-аллелей. В результате серию нових экзотических Gli/Glu-алелей было интрогрессировано в геном культурной пшеницы. Существенное негативное, а также позитивное влияние некоторых экзотических аллелей на хлебопекарные показатели качества муки и консистенцию эндосперма пшеницы было выявлено в процессе исследования. Оригинальный генетический материал с улучшенными показателями качества зерна рекомендовано для использования в селекции пшеницы. The alien germplasm presented by different wild wheat relatives such as Ae. umbellulata (UU, 2n = 14), Ae. cylindrica (CCDD, 2n = 28), Ae.tauschii (DD, 2n = 14), Ae.ventricosa (DDUnUn, 2n = 28), Ae.variabilis (UUSS, 2n = 28), T. palmovae (AADD, 2n = 28) was involved into interspecific crosses with T.aestivum to produce transfers of exotic Gli/Glu-alleles to cultivated bread wheat varieties. The array of novel exotic Gli/Glu-alleles was introduced into cultivated wheat genome. Considerable negative as well as positive influence of some exotic alleles on bread-making quality characters or endosperm texture was observed. The original interspecific material with improved quality characteristics was recommended to be applied for wheat breeding.