Сейсмічна небезпека і захист від землетрусів (практичне впровадження розробок Інституту геофізики ім. С.І. Субботіна НАН України) - Кендзера, О.В. (Вісник НАН України, 2015)
На території України існує небезпека місцевих землетрусів і сильних підкорових землетрусів зони Вранча (Румунія). Розглянуто вагомі фундаментальні та прикладні результати, отримані в Інституті геофізики
ім. С.І. Субботіна НАН України, у галузі сейсмологічних досліджень з вивчення будови і динаміки земних надр, розвитку методик визначення кількісних характеристик реальної сейсмічної небезпеки, необхідних для
захисту населення та економіки країни від землетрусів. Результати цих
науково-дослідних робіт використовують при формуванні державних нормативних документів у сфері сейсмології і сейсмостійкого будівництва, при визначенні сейсмостійкості житла, АЕС, ГЕС та інших важливих об’єктів. На территории Украины существует опасность местных землетрясений и сильных подкоровых землетрясений
зоны Вранча (Румыния). ИГФ НАН Украины имеет весомые фундаментальные и прикладные результаты в сейсмологических исследованиях по изучению строения и динамики земных недр, развитию методик определения количественных характеристик реальной сейсмической опасности, необходимых для защиты населения и экономики страны от землетрясений. Результаты научно-исследовательских работ нашли практическое применение при формировании государственных нормативных документов в области сейсмологии и сейсмостойкого строительства, при определении сейсмостойкости жилья, АЭС, ГЭС и других важных объектов. A hazard due to the local and strong subcrustal earthquakes from Vrancea zone (Romania) exists permanently on the
territory of Ukraine. IGPh of NAS of Ukraine has some significant fundamental and applied results in the seismological
studies of the structure and dynamics of the Earth’s interior, of development of techniques for determining the quantitative
characteristics of the real seismic hazard that are necessary to protect the population and economy of the country
from earthquakes. The results of research works are implemented in formation of the state regulations in the field of
seismology and earthquake engineering, in determination of seismic stability of housing, nuclear power plants, hydroelectric
power stations and other important objects.