Схід і Південь України: діагноз і прогноз істориків (рецензія на колективну монографію «Схід і Південь України: час, простір, соціум») - Онопрієнко, В.І. (Вісник НАН України, 2015)
Монографію присвячено обґрунтуванню нових просторово-часових підходів
до дослідження регіональної специфіки Сходу і Півдня України, проаналізовано історичні витоки диспропорцій і асиметрій у розвитку цих регіонів, глибинні причини незбіжності політичних орієнтацій, ментальності та історичної пам’яті населення. Останнім часом зазначені проблеми набули екстремального політичного, економічного і соціокультурного значення.