Визначення ефективної діелектричної проникності гетерогенних середовищ та оцінка вмісту вологи в ґрунтах - Криворучко, Я.С. (Поверхность, 2011)
Розглянуто математичні моделі, які описують діелектричну проникність гетерогенних середовищ. Проведено порівняльний аналіз різних розрахункових формул для визначення діелектричної функції матрично-дисперсних середовищ та стохастичних систем. На прикладі пористих середовищ із вмістом вологи виконано порівняння з експериментальними результатами для двох типів ґрунтів. Встановлено, що найбільш адекватно діелектричну проникність зволожених ґрунтів таких типів описують формули Бірчака та Оделевського. Рассмотрены математические модели, которые описывают диэлектрическую проницаемость гетерогенных сред. Выполнен сравнительный анализ разных расчетных формул для определения диэлектрической функции матрично-дисперсных сред и стохастических систем. На примере пористых сред, содержащих влагу, выполнено сравнение с экспериментальными результатами для двух типов почв. Установлено, что наиболее адекватно диэлектрическую проницаемость увлажненных почв таких типов описывают формулы Бирчака и Оделевского. Mathematical models describing the permittivity of heterogeneous media are studied. The comparative analysis of different formulas for calculating of dielectric function of the matrix-dispersed media and stochastic systems was made. It was compared with experimental results for the two soil types on the example of porous moisture media. It was found that the dielectric permittivity of these types of soils describes most adequately by the formula of Birchak and Odelevskiy.