Термолюмінесцентні та дозиметричні характеристики тканино-еквівалентних люмінофорів - Ігнатович, М.В. (Поверхность, 2011)
Проведено комплексне термолюмінесцентне (ТЛ) дослідження зразків нелегованого та легованого міддю монокристалічного тетраборату літію (ТБЛ) в умовах дії γ-випромінювання, теплових та швидких нейтронів. Порівняно дозиметричні характеристики синтезованих зразків з чутливістю широковживаних промислових дозиметричних матеріалів TLD-100 (LiF:Mg, Ti) та TLD-700 (7LiF:Mg, Ti) виробництва фірми Harshow (США). Показано, що ТЛ чутливість до γ-випромінювання у ТБЛ:Cu в 5 разів вища за ТЛ- чутливість широковживаного промислового (Harshow USA) ТЛ дозиметра LiF:Mg,Ti. Висока чутливість нелегованого ТБЛ до теплових нейтронів робить використання пари ТБЛ - ТБЛ:Cu перспективним для селективної дозиметрії в змішаних гамма-нейтронних полях. Приведены результаты сравнительной характеристики синтезированных монокристаллических образцов нелегированного и легированного медью тетрабората по отношению к промышленным образцам TLD-100 и TLD-700 фирмы Harshow (США). Показано, что при гамма-облучении образцы ТБЛ:Cu примерно в 50 раз более чувствительны по сравнению с образцами нелегированного ТБЛ и в 5 раз – TLD-100 и TLD-700 . В то же время ТЛ чувствительность нелегированного ТБЛ в поле термонейтронов в 5 раз превосходит чувствительность ТБЛ:Cu. Это прозволяет использовать пару ТБЛ - ТБЛ:Cu для селективной дозиметрии в смешанных гамма-нейтронных полях. A comparative characterization of undoped lithium tetraborate (LTB) and Cu-doped (LTB:Cu) single crystals to commercially produced TLD-100 and TLD-700 dosimeters is reported. The result shows that LTB:Cu is approximately 50 times more sensitive to gamma-radiation than LTB and 5 times as compared to TLD-100 and TLD-700. At the same time LTB is 5 times more sensitive to thermal neutrons which suggests the application of paired LTB and LTB:Cu for mixed gamma-neutron field dosimetry.