Синтез и свойства магнитных жидкостей на основе наноразмерного Fе₃O₄ - Горбик, П.П.; Абрамов, Н.В.; Петрановская, А.Л.; Турелик, М.П.; Пилипчук, Е.В.; Оранская, Е.И.; Кончиц, А.А.; Шевченко, Ю.Б. (Поверхность, 2011)
Cинтезированы магниточувствительные коллоидные системы на основе магнетита, стабилизированного олеатом натрия и дополнительно модифицированного полиэтиленгликолем. Методами рентгеноструктурного анализа, рентгеновской фотоэлектронной спектроскопии, просвечивающей электронной микроскопии коллоиды охарактеризованы как полидисперсии, состоящие из частиц размерами от 2 до 22 нм (максимум распределения ~ 7,5 нм). Методом вибрационной магнитометрии изучены магнитные характеристики нанокомпозитов в зависимости от их архитектуры, наличия на поверхности ионов [Pt(NH₃)₂]²⁺ или Gd³⁺. Синтезовано магніточутливі колоїдні системи на основі магнетиту, стабілізованого олеатом натрію, та додатково модифікованого поліетиленгліколем. Методами рентгеноструктурного аналізу, рентгенівської фотоелектронної спектроскопії, просвічуючої електронної мікроскопії колоїди охарактеризовані як полідисперсії, які складаються з частинок розмірами від 2 до 22 нм (максимум розподілу ~ 7,5 нм). Методом вібраційної магнітометрії вивчені магнітні характеристики нанокомпозитів в залежності від їх архітектури, наявності на поверхні іонів [Pt(NH₃)₂]²⁺ або Gd³⁺. Magnetosensitive colloidal systems were synthesized on the base of magnetite stabilized with sodium oleate modified with polyethylene glycol (PEG-2000). The colloids were described as polydispersion consisting of particles ranging in size from 2 to 22 nm (the maximum of the distribution ~ 7.5 nm) by X-ray analysis, X-ray photoelectron spectroscopy, and transmission electron microscopy. The magnetic properties of nanocomposites were examined by vibrating sample magnetometer depending on the architecture and [Pt(NH₃)₂]²⁺ or Gd³⁺ ions surface content.