Взаємодія лецитину з поверхнею високодисперсних оксидів - Андрійко, Л.С.; Малишева, М.Л.; Зарко, В.І.; Гунько, В.М. (Поверхность, 2011)
Досліджено адсорбцію лецитину на поверхні високодисперсних оксидів (ВДО). Методом ІЧ-спектроскопії встановлено ступінь взаємодії адсорбату з силанольними групами поверхні ВДО. Методом термогравіметрії доведено незворотність адсорбції лецитину на поверхні ВДО (у кількості, що відповідає ємності моношару). Методом термостимульованої деполяризації (ТСД) встановлено, що адсорбція лецитину на поверхні ВДО впливає на будову кластерів води на межі поділу фаз ВДО-вода, що визначається, насамперед, природою адсорбату. Исследовано адсорбцию лецитина на поверхности высокодисперсных оксидов (ВДО). Методом ИК–спектроскопии определена степень взаимодействия адсорбата с силанольными группами поверхности ВДО (в количестве, которое соответствует емкости монослоя). Методом термостимулированной депопяризации (ТСД) определено, что адсорбция лецитина на поверхности ВДО влияет на строение кластеров воды на границе раздела фаз ВДО–вода, что определяется, в первую очередь, строением адсорбата. Adsorption of lecithin onto a surface of highly disperse oxides was investigated. The degree of interaction of adsorbate molecules with silanol groups of fumed oxide surface was estimated using IR spectroscopy. Irreversible adsorption of lecithin on the surface of fumed oxides (in amount corresponding to monolayer capacity) was elucidated by means of thermogravimetry. It was found that the adsorption of lecithin onto fumed oxide surface caused changes in cluster formation of water molecules at the interfaces of fumed oxides–water. According to the thermally stimulated depolarization (TSD) data, this process is influenced by the nature of adsorbate.