Синтез та дослідження перспективних матеріалів для твердотільних літієвих джерел струму - Гавриленко, О.М.; В’юнов, О.І. (Украинский химический журнал, 2009)
Розглянуто ряд перспективних твердих електролітів для Li+-йонних джерел струму. Досліджено утворення та структурні особливості (кристалохімічні параметри, нестехіометрію по лужному металу) твердих розчинів перовскiтної структури в системах (La,Li,A)Nb2O6 (A — Na, Sr) та Sr1–хLi2хZrO3. Показано кореляцію йонної провідності та розмірного фактору в заміщених ніобатах лантану. Рассмотрен ряд перспективных твердых электролитов для Li-ионных источников тока. Исследованы образование и структурные особенности (кристаллохимические параметры, нестехиометрия по щелочному металлу) твердых растворов перовскитной структуры в системах (La,Li,A)Nb2O6 (А — Na, Sr) и Sr1–хLi2х-ZrO3. Показана корреляция ионной проводимости и размерного фактора в замещенных ниобатах лантана. The perspective solid electrolytes for the Li-ionic batteries is considered. The formation and structural features (crystallochemical parameters, lithium nonstoichiometry) of the perovskite solid solutions in the system (La,Li,A)Nb2O6 (A — Na, Sr) and Sr1–хLi2хZrO3 were investigated. The correlation of ionic conductivity and size-factor in substitued niobates of lanthanum has been shown.