Вплив нестехіометрії на структуру та властивості складних ніобатів M²⁺Nb₂O₆, де М²⁺ — кобальт, цинк - Крамаренко, О.В.; Овчар, О.В.; Білоус, А.Г. (Украинский химический журнал, 2009)
Досліджено процес отримання колумбітів цинку та кобальту. Показано, що синтез CoNb2O6 і ZnNb2O6 проходить по-різному: цинквмісного колумбіту — одностадійно, а кобальтвмісного — з паралельним утворенням фази корунду. В системах Co1+xNb2O6+х та Zn1+xNb2O6+х встановлено можливість існування області гомогенності у вузькому концентраційному інтервалі. Показано вплив додаткових фаз на електрофізичні властивості досліджених систем. Исследован процес получения колумбитов цинка и кобальта. Показано, что синтез CoNb2O6 и ZnNb2O6 происходит по-разному: цинкосодержащего колумбита — в одну стадию, а кобальтсодержащего — с параллельным образованием фазы корунда Co4Nb2O9. В системах Co1+xNb2O6+х и Zn1+xNb2O6+х установлена возможность существования области гомогенности в узком концентрационном диапазоне. Показано влияние примесных фаз на электрофизические свойства изученных систем. The formation of zinc and cobalt columbites has been stidied. It has been shown that the synthesis of CoNb2O6 and ZnNb2O6 goes in a different way: zinc columbites are formed in a single stage whereas the formation of cobalt containing columbites is accompanied by the parallel growth of the corundum-like phase Co4Nb2O9. In the systems Co1+xNb2O6+x and Zn1+xNb2O6+x the possibility of the existence of the homogeneity region has been shown within a narrow concentration range. The effect of secondary phases on the electrophysical properties of studied systems has also been shown.