Кристалічна структура сполуки Sm₂Os₃Al₁₅ - Луцишин, Ю.Я.; Токайчук, Я.О.; Гладишевський, Р.Є.; Черни, Р.; Каличак, Я.М. (Украинский химический журнал, 2009)
Рентгенівським методом монокристалу визначено кристалічну структуру сполуки Sm₂Os₃Al₁₅: новий тип структури, символ Пірсона hP84-4, просторова група P6₃/mcm, a=13.0605(12), c=9.0535(8) Å, Z=4. У структурі ікосаедри навколо атомів осмію [OsAl₁₀Sm₂], з’єднані гранями, ребрами та вершинами, формують тримірний каркас. В утворених вздовж осей шостого порядку 6₃ великих гексагональних каналах знаходиться частина атомів самарію. Їхні зміщення з ідеального положення описано частковим розщепленням правильної системи точок 2a. Близькоспорідненими структурними типами є Y₇.₈₆Os₁₂Al₆₁.₅₁ та Y₇.₂₈Re₁₂Al₆₁.₃₈, які відрізняються ступенем заповнення каналів. Рентгеновским методом монокристалла определена кристаллическая структура соединения Sm₂Os₃Al₁₅: новый тип структуры, символ Пирсона hP84-4, пространственная группа P6₃/mcm, a =13.0605 (12), c = 9.0535(8) Å, Z=4. В этой структуре икосаэдры вокруг атомов осмия [OsAl₁₀Sm₂] соединены гранями, ребрами и вершинами, формируя трехмерный каркас. В образованных вдоль осей шестого порядка 6₃ больших гексагональных каналах находится часть атомов самария. Их смещение от идеального положения описано частичным расщеплением правильной системы точек 2a. Близкородственными структурными типами являются Y₇.₈₆Os₁₂Al₆₁.₅₁ и Y₇.₂₈Re₁₂Al₆₁.₃₈, которые отличаются степенью заполнения каналов. The crystal structure of the Sm₂Os₃Al₁₅ compound was determined by means of X-ray single-crystal diffraction: new type of structure, Pearson symbol hP84-4, space group P6₃/mcm, a=13.0605(12), c=9.0535(8) Å, Z =4. In this structure icosahedra around the osmium atoms [OsAl₁₀Sm₂] share faces, edges and vertices to form a three-dimensional framework. Large hexagonal channels along the axes 6₃ contain additional samarium atoms. Their displacements from the ideal position are described by partial splitingt of the Wyckoff position 2a. Closely related structure types are Y₇.₈₆Os₁₂Al₆₁.₅₁ and Y7.28Re12Al61.38 with different occupation of the channels.