Комплексообразование ионов родия в расплаве на основе карбамида в электрохимических процессах - Савчук, А.В.; Буряк, Н.И.; Кочетова, С.А.; Туманова, Н.Х. (Украинский химический журнал, 2009)
Спектроскопическими методами установлены состав и структура комплексных соединений ионов Rh (III) с компонентами карбамид-хлоридного расплава. Показана разница составов, образующих комплексные соединения в зависимости от способа введения ионов родия в расплав: извне или в процессе электрохимического растворения родиевого анода. Обе формы комплексных соединений электроактивны и разряжаются при электролизе до металла, осажденного на поверхности Pt и Mo в виде наноструктурного гальванического покрытия с размером частиц 10—20 нм. Спектроскопічними методами визначено склад та стуктуру комплексних сполук йонів Rh (III) з компонентами карбамід-хлоридного розплаву. Показано різницю складів комплексних сполук в залежності від способу введення йонів родію в розплав: ззовні чи під час електрохімічного розчинення родієвого аноду. Обидві форми комплексних сполук електроактивні і відновлюються під час електролізу до металу, який осаджується на поверхні Pt чи Mo у вигляді наноструктурного гальванічного покриття з розміром часточок 10—20 нм. Сomposition and structure of Rh (III) complexes with components of carbamide-NH4 melt were defined. It was shown that composition of complexes is different and depend of methods of introduction the rhodium ions in melt : from without or during electrochemical dissolution of rhodium anode. The both of complexes type are electroactive and reduce to metal during electrolyses. Nanostructure deposition (10—20 nm) on Pt and Mo surface are received.