Дослідження процесів комплексоутворення солей металів у розчинах циклодекстринів - Клепко, В.В.; Рябов, С.В.; Керча, Ю.Ю.; Осташко, В.В.; Лаптій, С.В.; Василькевич, О.А.; Слісенко, В.І. (Украинский химический журнал, 2009)
За допомогою методу квазіпружного розсіяння нейтронів проведено дослідження динаміки і процесів самодифузії в розчинах модифікованого циклодекстрину в ДМФА. Встановлено, що додавання солей важких металів у дані розчини приводить до зменшення коефіцієнта самодифузії, збільшення часу “осілого життя” та коефіцієнта колективної дифузії, що свідчить про утворення комплексів у таких системах. Показано перспективність використання модифікованих циклодекстринів як комплексоутворювачів для йонів важких металів. С помощью метода квазиупругого рассеяния нейтронов проведены исследования динамики и процессов самодиффузии в растворах модифицированного циклодекстрина в ДМФА. Установлено, что добавление солей тяжелых металлов в данные растворы приводит к уменьшению коэффициента самодиффузии, увеличению времени „оседлой жизни” молекул и коэффициента коллективной диффузии, что свидетельствует о комплексообразовании в таких системах. Показана перспективность использования модифицированных циклодекстринов в качестве комплексообразователей для ионов тяжелых металлов. Dynamics properties and self-diffusion of the solution of the modified cyclodextrin in DMFA were studied using quasi-elastic neutron scattering. The data analysis was shown that the addition of heavy metal salts to the solutions results in decrease of self-diffusion coefficient and increase of residence time collective part in self-diffusion coefficients that can denote on complexes forming in such systems. The results obtained showed the potential ability of modified cyclodextrins as chelating agents for the heavy metal ions.