Композити на основі акрилатних кополімерів і частинок срібла - Гресь, О.В.; Лебедєв, Є.В.; Климчук, Д.О.; Матюшов, В.Ф.; Головань, С.В. (Украинский химический журнал, 2009)
Отримано композити на основі кополімерів, де одним із комономерів є акрилатний мономер, і частинок срібла різних форм та розмірів. Досліджено процес формування частинок срібла в бінарних системах, де одним із компонентів є система аргентум метакрилат—N,N-диметиламіноетилметакрилат у мольному співвідношенні 1:1; іншим компонентом виступає олігоуретанакрилат або ціаноетилметакрилат, або N-вінілпіролідон з різними масовими співвідношеннями складових бінарної системи. Показано, що кополімери характеризуються вузьким температурним інтервалом склування ΔTc1 та ΔTc2; введення до системи еластомера (олігоуретанакрилату) приводить до зменшення температурного інтервалу. Досліджено механічні характеристики кополімерів без наповнювача і наповнених сріблом. Електронною мікроскопією встановлено утворення колоїдного срібла, наносрібла сферичної форми, мікроволокон срібла в плівкових композиційних матеріалах у залежності від полярності мономерів протягом різного часу проходження реакції відновлення між органічною сіллю та третинним аміном. Получены композиты на основе сополимеров, где одним из сомономеров выступает акрилатный мономер, и частиц серебра различных форм и размеров. Исследован процесс формирования частиц серебра в бинарных системах, где один из компонентов — система метакрилат серебра—N,N-диметиламиноэтилметакрилат в мольном соотношении 1:1; другой — олигоуретанакрилат или цианоэтилметакрилат или N-винилпирролидон с разными массовыми соотношениями составляющих бинарной системы. Показано, что сополимеры характеризируются узким температурным интервалом стеклования ΔTc1 и ΔTc2; введение в систему эластомера (олигоуретанакрилата) приводит к уменшению температурного интервала. Исследованы механические характеристики сополимеров без наполнителя и наполненных серебром. Электронной микроскопией определено образование коллоидного, наносеребра сферической формы, микроволокон серебра в пленочных композиционных материалах в зависимости от полярности мономеров на протяжении разного времени прохождения реакции восстановления между органической солью и третичным амином. The composites on a basis of copolymers, where by one of comonomers acts acrylic monomer and particles of silver of the various forms and sizes, is received. The process formating particles of silver in binary systems is investigated, where one of components is system of silver methacrylate—N,N-dimethylaminoethylmethacrylate; by another — oligoyretanacrylic either cyanoethylmethacrylate or N-vinylpyrrolidone with different ratio mass making binary system. Is shown, what copolymers characterize by a narrow temperature interval of vitrification ΔTc1 and ΔTc2; the introduction in system oligoyretanacrylic is results to decrease of a temperature interval. The mechanical characteristics of copolymers without filler and filled by silver are investigated. By the method of electronic microscopy the formation of colloid, nanosilver of the spherical form, microfibres of silver in film composite materials is determined depending on polarity of monomers during different time of passage of reaction of restoration between organic salt and tertiary amine.