Структурні особливості кубічних твердих розчинів системи ZrO₂—Y₂O₃—Fe₂O₃ - Кравчик, К.В.; Пашкова, О.В.; В’юнов, О.І.; Білоус, А.Г. (Украинский химический журнал, 2009)
Досліджено вплив оксиду заліза на поліморфний склад і тонку структуру кубічних твердих розчинів у системі (ZrO₂)₀.₉(Y₂O₃)₀.₁₋x (Fe₂O₃)x. Методом мессбауерівської спектроскопії встановлено, що гранична розчинність Fe₂O₃ у досліджуваному розрізі потрійної системи складає 2 % мол. Показано, що самостійно Fe₂O₃ не стабілізує високотемпературні модифікації ZrO₂, але суттєво підвищує стабілізуючу дію Y₂O₃ та стабільність структури у часі за рахунок утворення сполуки YFeO₃, що ізоморфна до c-ZrO₂. Исследовано влияние оксида меди на полиморфный состав и тонкую структуру кубических твердых растворов в системе (ZrO₂)₀.₉(Y₂O₃)₀.₁₋x( Fe₂O₃)x. Методом мессбауэровской спектроскопии установлено, что предельная растворимость Fe₂O₃ в исследованном разрезе тройной системы составляет 2 % мол. Показано, что самостоятельно Fe₂O₃ не стабилизирует высокотемпературные модификации ZrO₂, но существенно повышает стабилизирующие действие Y₂O₃ и стабильность структуры во времени за счет образования соединения YFeO₃, изоморфного c-ZrO₂. The effect of iron oxide on the polymorphic composition and thin structure of cubic solid solutions of (ZrO₂)₀.₉(Y₂O₃)₀.₁₋x(Fe₂O₃) x system has been investigated. The maximum Fe₂O₃ solubility in the studied cut of the ternary system has been determined by Mossbauer spectroscopy to be 2 % mol. It has been shown that Fe₂O₃ is not a stabilizer of the high-temperature modifications of ZrO₂, but it promotes the stabilizing action (efficiency) of Y₂O₃ and structure stability in time due to the formation of the compound YFeO₃ with structure isomorphic to с-ZrO₂.