Оксидні Cu–Co–Fe каталізатори, нанесені на КАВ, у реакції окиснення CO - Яцимирський, В.К.; Іщенко, О.В.; Гайдай, С.В.; Діюк, В.Є.; Карташова, Т.В. (Украинский химический журнал, 2009)
Cu–Co–Fe оксидні каталізатори на кісточковому активованому вугіллі (КАВ) та окисненому КАВ досліджено в реакції окиснення СО. Попереднє окиснення КАВ Н₂О₂ та НNO₃ приводить до того, що нанесена оксидна маса ініціює реакцію горіння вугілля. Методом термопрограмованої десорбції з мас-спектрометричною реєстрацією продуктів показано, що процесу горіння вугілля сприяє інтенсивне попереднє окиснення носія і формування поверхневих кисневмісних груп, які розкладаються з виділенням атомарного оксигену та О₂. Cu–Co–Fe оксидные катализаторы на косточковом активированном угле (КАУ) и модифицированном КАУ исследованы в реакции окисления СО. Предварительное окисление КАУ Н₂О₂ и НNO₃ приводит к тому, что углерод носителя с нанесенной оксидной фазой горит. Методом термопрограмированной десорбции с масс-спектрометрической регистрацией продуктов показано, что процессу горения углерода способствует предварительное интенсивное окисление носителя и образование поверхностных кислородсодержащих групп, которые разлагаются с выделением атомарного и молекулярного кислорода. Oxide Fe–Co–Cu catalysts supported on pit activated carbon (PAC) was studied in CO oxidation. Preoxidation of the PAC by Н₂О₂ and НNO₃ leads to the combustion of support’s carbon in supported oxide catalysts during the catalytic process. The process of PAC’s combustion is promoted by OH and other oxygen-containing surface groups, which are registered in TPD-spectra. Such groups appear on the surface of PAC during preoxidation.