Вплив електричного поля на кінетику окисно-відновних реакцій та процесів гідролізу - Баран, Б.А.; Бубенщикова, Г.Т.; Хрящевський, В.М. (Украинский химический журнал, 2009)
Досліджено вплив електричного поля на воду та кінетику хімічних реакцій у водних розчинах. Як модельні реакції вивчено окиснення тіоктової кислоти йодом та гідроліз крохмалю в присутності ферменту. В умовах досліду змінюються такі параметри води, як рН та електропровідність. Показано, що обробка води або розчинів електричним полем змінює кінетику реакцій; за ефективністю впливу електричного поля на воду розчини розміщуються в ряд: К₂SO₄ > Nа₂SO₄ > Lі₂SO₄. Исследовано влияние электрического поля на воду и кинетику химических реакций в водных растворах. В качестве модельных реакций изучены окисление тиоктовой кислоты иодом и гидролиз крахмаля в присутствии фермента. В условиях опыта изменялись такие параметры воды, как рН и электропроводность. Показано, что обработка воды или растворов электрическим полем изменяет кинетику реакций; по эффективности влияния электрического поля на воду растворы располагаются в ряд: К₂SO₄ > Nа₂SO₄ > Lі₂SO₄. Influence of the electric field on water and kinetics of chemical reactions is investigated in water solutions. As model reactions oxidization of tioktic acid by an iodine and hydrolysis of starch in presence an enzyme have been studied. Such parameters of water as pH and conductivity change in the conditions of experience. It is rotined that after treatment of water or solutions by the electric field kinetics of reactions is changed; efficiency of influence of the electric field on water solutions take place in a row: К₂SO₄ > Na₂SO₄ > Lі₂SO₄.