Поведінка електрохімічних систем із специфічною співадсорбцією компонентів - Боштан, О.А.; Нечипорук, В.В.; Ткач, В.В.; Ткачук, М.М. (Украинский химический журнал, 2009)
Досліджено поведінку електрохімічних систем із супутньою специфічною співадсорбцією двох неелектроактивних речовин та однієї електроактивної речовини з неелектроактивною речовиною. З використанням лінійної теорії стійкості та біфуркаційного аналізу вивчено умови виникнення нестійкості стаціонарних станів та осциляторної поведінки і показано, що причиною може бути притягуюча адсорбат-адсорбат взаємодія та відновлення сильних окисників на катоді і окиснення сильних відновників на аноді. Исследовано поведение электрохимических систем с попутной соадсорбцией двух неэлектроактивных веществ, а также одного электроактивного с одним неэлектроактивным. С использованием линейной теории устойчивости и бифуркационного анализа исследованы условия возникновения неустойчивости стационарных состояний и осцилляторного поведения. Показано, что причиной последних может служить притягивающее адсорбат-адсорбат взаимодействие и катодное восстановление сильных окислителей и анодное окисление сильных восстановителей. The behavior of the electrochemical systems with the simultaneous co-adsorption of one electroactive and one non-electroactive components and two nonelectroactive components is observed. Using the linear unstableness theory and the bifurcation analysis, we’ve studied the conditions of unstableness of stationary states and of the oscillatory behavior and it’s shown, that it can be caused by attractive adsorptive-adsorptive co-action and the cathodic reduction of the strong oxidants and the anodic oxidation of the strong reducents.