Чи укладав Іван Мазепа договір зі Станіславом Лещинським? - Дубина, О. (Сiверянський лiтопис, 2014)
У статті розглянуто деякі аспекти шведсько-українського воєнно-політичного
союзу та роль Польщі в ньому. Також аналізуються тексти договорів між українським
гетьманом Мазепою й королями Швеції та Польщі – Карлом ХІІ і Станіславом Лещинським відповідно, які було опубліковано в книзі «Воєнна історія Карла ХІІ, короля Швеції», написаній камергером Карла ХІІ Густавом Адлерфельдом. В статье рассмотрены некоторые аспекты шведско-украинского военно-политического союза и роль Польши в нем. Также анализируются тексты договоров между украинским гетманом Мазепой и королями Швеции и Польши – Карлом ХІІ
и Станиславом Лещинским соответственно, которые были опубликованы в книге
«Военная история Карла ХІІ, короля Швеции», написанной камергером Карла ХІІ Густавом Адлерфельдом. The article deals with some aspects of theSwedish-Ukrainian military-political alliance of
1708 and the role of Poland in it. It also analyses the texts of the treaties, concluded between
Ukrainian Hetman Mazepa and the kings of Sweden and Poland – Carles XII and Stanisław
Leszczyński respectively, which were published in the book «The Military History of Charles
XII, King of Sweden», written by the chamberlain of Carl XII – Gustavus Adlerfeld.