Романтизм і образ «дому» у житті Михайла Олександровича Максимовича. Аналіз сімейної епістоли - Ковальчук, О. (Сiверянський лiтопис, 2014)
Матеріал статті базується на майже не використаній сімейній епістолі видатного
вченого-енциклопедиста, літератора, першого ректора університету св. Володимира
у Києві Михайла Олександровича Максимовича, якого можна сміливо віднести до перших представників західноєвропейського Романтизму в Україні. У статті здійснено спробу простежити вплив ідей Романтизму на особисте життя вченого, зокрема на
прикладі аналізу умовної категорії «дім». В руслі загального зростаючого інтересу до постаті Михайла Максимовича та розвитку просопографічної науки, дана тематика є новаторською і заслуговує на увагу дослідників. Материал статьи основан на почти не использованной семейной эпистоле выдающегося ученого-энциклопедиста, литератора, первого ректора университета св. Владимира в Киеве Михаила Александровича Максимовича, которого можно смело
отнести к первым представителям западноевропейского Романтизма в Украине. В
статье предпринята попытка проследить, как идеи Романтизма влияли на личную
жизнь ученого, в частности на примере анализа условной категории «дом». В русле
общего растущего интереса к личности Михаила Максимовича и развития просопографической науки, данная тематика является новаторской и заслуживает внимания исследователей. The material of the article is based on almost unused family epistle of the outstanding
scholar and lexicographer, a writer, the first rector of Kyiv University of St. Vladimir –
M.O.Maksymovych. Mykhailo Oleksandrovych can be safely attributed to the first representatives
of Western European Romanticism in Ukraine. This article attempts to trace how
the ideas of Romanticism influenced the personal life of the scientist, in particular on the
example of the conventional category of «home». In line with the general growing interest to
the personality of M.O. Maksymovych and development of prosopographic science, this topic
is innovative and deserves the attention of researchers.