Млин у дорожніх прикметах українських гончарів - Рахно, К. (Сiверянський лiтопис, 2014)
Стаття присвячена ролі млина в дорожніх прикметах гончарів Чернігівщини.
Його образ маркувався негативно, несприятливо, оскільки мірошник був пов’язаний
у народній свідомості зі стихією води, чортами й водяником, а гончар мав справу зі
стихією вогню й знаходився під покровительством Громовержця Перуна. Українські
повір’я щодо млина мають паралелі в білорусів, поляків, чехів, лужичан та інших
слов’янських народів. Статья посвящена роли мельницы в дорожных приметах гончаров Черниговщины.
Её образ маркировался негативно, неблагоприятно, поскольку мельник был связан в
народном сознании со стихией воды, чертями и водяным, а гончар имел дело со стихией
огня и находился под покровительством громовержца Перуна. Украинские поверья
относительно мельницы находят параллели у белорусов, поляков, чехов, лужичан и
других славянских народов. The article deals with the role of a mill in the road signs of the potters from the Chernigov
region. His image was marked negatively, adversely because a miller was associated with the
element of water, devils, and nix in the popular mind, and a potter had to deal with the element
of fire and was under the patronage of the Thunder God Perun. Ukrainian superstitions
regarding a mill have parallels among the Belarusians, Poles, Czechs, Sorbs and other Slavic
peoples.