Перші спроби реформування системи духовної освіти в Російській імперії за доби правління Миколи І - Приходьон, О. (Сiверянський лiтопис, 2014)
У статті на основі аналізу «Положення про способи покращення становища духовенства» 1829 р. схарактеризовано перший етап реформування системи духовної освіти в Російській імперії за доби правління імператора Миколи І. Доведено, що заходи уряду в
цьому напрямку, відображаючи дух миколаївської доби, мали переважно консервативний
характер і не повною мірою відповідали вимогам часу. В статье на основе анализа «Положения о способах улучшения положения духовенства» от 1829 г. дана характеристика первого этапа реформирования системы духовного образования в Российской империи во время правления императора Николая І. Доказано, что мероприятия правительства в этом направлении, отражая дух
николаевской эпохи, были преимущественно консервативны и не полностью отвечали требованиям времени. The article presents the analysis of the first stage of reforms in the system of theological
education in the Russian Empire during Nicholas I’s rule grounding on «The Regulations
on Endeavour to Improve the Position of the Clergy». The author argues that governmental
activities in this direction reflected the spirit of the Nicholas I’s era and were mainly conservative
in character. It is stated that the reforms did not meet the needs of the time entirely.