Діяльність в Україні жіночих гімназій відомства установ імператриці Марії (друга половина ХІХ століття) - Тронько, Т. (Сiверянський лiтопис, 2014)
У статті з’ясовується процес заснування та діяльності у другій половині ХІХ ст. на теренах українських губерній Російської імперії маріїнських гімназій – навчальних закладів нового типу, заснованих на принципах всестанового складу учениць та відкритого характеру навчання. В статье раскрывается процесс создания и деятельности во второй половине ХІХ в. на территории украинских губерний Российской империи мариинских гимназий – учебных заведений нового типа, основанных на принципах всесословного состава учениц и открытого характера обучения. The article deals with the Marian gymnasiums – the new type of educational institutions with the basic principles of the free education process and all-social-classes education availability. Ones were founded and developed in the latter half of the XIX century in the Ukrainian guberniyas territories of the Russian empire.