Координаційні сполуки 3d-металів з 1-(3-толуіл)-2-аміно-3-бензтіазоліл-4(5Н)-кетопіролом - Нікітін, С.О.; Воловненко, Т.А.; Паламарчук, Г.В.; Шишкін, О.В.; Лампека, Р.Д. (Украинский химический журнал, 2009)
Синтезовано ліганд 1-(3-толуіл)-2-аміно-3-бензтіазоліл-4(5Н)-кетопірол (HL) та 3 нові координаційні сполуки з йoнами 3d-металів на його основі. На підставі ІЧ- та ¹Н ЯМР-спектроскопії запропоновано бідентатну координацію ліганду через атом азоту бензтіазольного замісника та атом азоту депротонованої аміногрупи. За допомогою методу ЕПР-спектроскопії встановлено геометричне оточення центрального атома для координаційної сполуки міді. Координаційну сполуку [CoL₂] було досліджено методом рентгеноструктурного аналізу. Синтезированы лиганд 1-(3-толуил)-2-амино-3-бензтиазолил-4(5Н)-кетопиррол (HL) и 3 новые координационные соединения с ионами 3d-металлов на его основе. На основании ИК- и ¹Н ЯМР-спектроскопии предложена бидентатная координация лиганда через атом азота бензтиазольного заместителя и атом азота депротонированной аминогруппы. При помощи метода ЭПР-спектроскопии было определено геометрическое окружение центрального атома для координационного соединения меди. Cтроение соединения [CoL₂] исследовано методом рентгеноструктурного анализа. The new ligand and three 3d-metal complexes on the basis of 1-(3-toluyle)-2-amino-3-(2-benztiazolyl)-4(5Н)-ketopyrrole (НL) have been synthesized and characterized by spectroscopic methods. Bidentate coordination of ligand through the nitrogen of heterocyclic substitute and deprotonated aminogroup was proposed, based on the IR and ¹Н-NMR spectra of complexes. The geometrical surrounding of central atom for coordination compound of Cu²⁺ was deter mined by means of EPR-spectroscopy. The X-ray diffraction study was carried out for the compound [CoL₂].