Ацилювання трет-бутилгідропероксиду бензоїлхлоридом у середовищах з високою основністю - Риндич, Н.О.; Лявинець, О.С. (Украинский химический журнал, 2009)
Досліджено реакцію ацилювання трет-бутилгідропероксиду бензоїлхлоридом у надосновних середовищах. Вивчено вплив співвідношення та порядку додавання реагентів, природи лугу, розчинника на вихід пероксиестеру. Підібрані оптимальні умови для проведення реакції ацилювання. Запропоновано методику розділення реакційної суміші. Застосування надосновних середовищ дозволило вдосконалити метод одержання пероксиестерів шляхом ацилювання трет-бутилгідропероксиду бензоїлхлоридом. Дві стадії процесу суміщені в одному реакторі, швидкість процесу значно збільшилась і виходи пероксиестерів перевищують 80 %. Запропоновано методику розділення реакційної суміші. The use of extra basic medium permits to improve the method of obtaining of peroxide of esters by acylation of tret-butyl hydroperoxide by benzoyl chloride. Both stages of the process proceed in one reactor, the rate of the process significantly increases and the yield of peroxyesters is rather high up to 80 %. The methods of reaction mixture separation is proposed.