Спектрофотометрическое и pH-потенциометрическое определение констант устойчивости глицинатных комплексов палладия (II) - Кублановский, В.С.; Никитенко, В.Н.; Чорненька, Н.В. (Украинский химический журнал, 2009)
Спектрофотометрическим и pH-потенциометрическим методами изучено комплексообразование палладия (II) с глицином (HGl) в 1 моль×л⁻¹ растворе (Na,H)ClO₄ при 20 °С. Установлено, что палладий (II) образует с глицином при pH 0—4 в зависимости от соотношения основных компонентов комплексы PdGl⁺ и PdGl₂. Определены значения констант их устойчивости. Показана возможность образования в щелочной среде при избытке свободного лиганда в исследуемой системе глицинатных комплексов PdGl₃⁻ и PdGl₄²⁻. Рассчитано распределение ионных форм палладия (II) в зависимости от равновесной концентрации лиганда и pH раствора. Спектрофотометричним і pH-потенціометричним методами вивчено комплексоутворення паладію (II) із гліцином (HGl) у 1 моль×л⁻¹ розчині (Na,H)ClO₄ при 20 °C. Встановлено, що паладій (II) утворює із гліцином при pH 0—4 у залежності від співвідношення основних компонентів комплекси PdGl⁺ та PdGl₂. Визначено значення констант їхньої стійкості. Показано можливість утворення в лужному середовищі при надлишку вільного ліганду в досліджуваній системі гліцинатних комплексів PdGl₃⁻ і PdGl₄²⁻. Розраховано розподіл йонних форм паладію (II) у залежності від рівноважної концентрації ліганду та pH розчину. The complex formation of palladium (II) with glycine (HGl) has been studied by the spectrophotometric and pH-potentiometric methods. It has been found that palladium (II) forms PdGl⁺ and PdGl₂ complexes with glycine depending on the ratio of the main constituents and solution pH. Stability constants of the glycinate complexes PdGl⁺ and PdGl₂ have been determined. It has been shown that the glycinate complexes PdGl₃⁻ and PdGl₄²⁻ can be formed in the system under investigation. The distribution of ionic species of palladium (II) as a function of the solution pH has been calculated.