Влияние природы карбоксилсодержащего полимера и ионов металла на стойкость пленки в водных растворах солей - Кисленко, В.Н.; Олийнык, Л.П.; Курта, О.С. (Украинский химический журнал, 2009)
Исследована стойкость пленок, приготовленных на основе полиакриловой кислоты и ее сополимеров с бутилакрилатом, в воде и водных растворах солей металлов в широком диапазоне концентраций и рН. Показано, что стойкость пленок увеличивается с ростом заряда иона металла и гидрофобности полимера пленки. Показано, что стойкость пленки зависит от концентрации иона металла в воде и может быть описана линейной зависимостью в полулогарифмических координатах; рассчитаны константы для этих зависимостей. Досліджено стійкість плівок, утворених з поліакрилової кислоти та її кополімерів з бутилакрилатом, в широкому діапазоні концентрацій водних розчинів солей металів та рН середовища. Показано, що стійкість плівок збільшується із зростанням заряду йона металу та гідрофобності плівок. Показано, що стійкість плівок залежить від концентрації йонa металу в воді і може бути описана лінійною залежністю в напівлогарифмічних координатах; розраховані деякі константи для цих залежностей. Stability of films formed from polyacrylic acid and copolymers of acrylic acid with butylacrylate in water in wide range of concentrations of metal salts in water and of medium pH has been investigated. Stability of films increases at the increase of charge of metal ion and film hydrophobity. Dependence of film stability on metal ion concentration in water can be described by linear dependence in semilogarithmic coordinates and some constants for these dependences were calculated.