Синтез наночастиц железа контролируемого размера - Бычко, И.Б.; Калишин, Е.Ю.; Стрижак, П.Е. (Украинский химический журнал, 2009)
Показана возможность получения наночастиц железа разного размера путем варьирования условий их синтеза. Полученные наночастицы железа были охарактеризованы методами ИК-спектроскопии, электронной микроскопии и электронной дифракции. Установлено, что наночастицы железа имеют неоднородную структуру. Центр частиц состоит из элементарного железа, которое в результате окисления кислородом воздуха покрыто оксидной коркой, состоящей из оксидов железа, а также поверхностными гидроксильными группами. Показана можливість отримання наночастинок заліза різного розміру шляхом варіювання умов їх синтезу. Отримані наночастинки заліза були охарактеризовані методами ІЧ-спектроскопії, електронної мікроскопії та електронної дифракції. Встановлено, що наночастинки заліза мають неоднорідну структуру. Центр частинок складається з елементарного заліза, яке в результаті окиснення киснем повітря вкрито оксидною коркою, що складається з оксидів заліза, а також поверхневими гідроксильними групами. The preparation of monodisperse Fe nanoparticles of various sizes by varying synthesis conditions is reported. Fe nanoparticles were prepared by Fe(oleate)2 complex using thermal decomposition method. Size of synthesized Fe nanoparticles was varied between 6.5 and 23 nm. Nanoparticles have been studied by transmission electron microscopy, IR-spectroscopy, and electron diffraction. It is shown that Fe nanoparticles are characterirized by nonuniform structure. The core of nanoparticle consists of elementary iron, whereas shell of Fe nanoparticles consists of iron oxides, and surface hydroxyl groups.