Окиснення фенольних сполук у водних дисперсіях - Книга, О.П.; Івлєва, Т.М.; Ніколаєвський, А.М.; Філіпенко, Т.А.; Хижан, О.І. (Украинский химический журнал, 2009)
Вивченo закономірності окиснення молекулярним киснем ряду водорозчинних фенольних сполук (ФС) у водно-органічних системах і розчинах поверхнево-активних речовин (ПАР) у лужному середовищі. Встановлено, що вплив органічної фази залежить від її полярності і пов’язаний із міжфазним розподілом ФС. У присутності міцел нейоногенної і аніонактивної ПАР процес інтенсифікується внаслідок зсуву рК фенолів в область нижчих значень, у слабколужному середовищі — в разі ФС із високими кислотними властивостями. Особливості окиснення ФС у водних дисперсіях обумовлені зміною концентрації фенолят-аніонів у водній фазі. Изучены закономерности окисления молекулярным кислородом ряда водорастворимых фенольных соединений (ФС) в водно-органических системах и растворах поверхностно-активных веществ (ПАВ) в щелочной среде. Установлено, что влияние органической фазы зависит от ее полярности и связано с межфазным распределением ФС. В присутствии мицелл неионогенного и анионактивного ПАВ процесс интенсифицируется вследствие сдвига рК фенолов в область более низких значений, в слабощелочной среде — в случае ФС с высокими кислотными свойствами. Особенности окисления ФС в водных дисперсиях обусловлены изменением концентрации фенолят-анионов в водной фазе. The regularities of some watersoluble phenolic compounds (PhC) row oxidation by molecular oxygen in the water-organic systems and surfactant solutions in alkaline medium have been studied. It is established that the influence of organic phase which depends on the phase polarity is related to the interphase partition of PhC. In presence of non-ionic and anionic surfactant micells the process is intensified due to PhC pK change, in low alkali medium — in the case of PhC with high acid properties. The peculiarities of PhC oxidation in dispersed systems are conditioned by changing of PhC-anions concentration in water.