Фазові перетворення оксидно-манганової системи в продуктах анодного електросинтезу з фторидних електролітів у присутності йонів літію - Сокольський, Г.В.; Іванова, Н.Д.; Іванов, С.В.; Болдирєв, Є.І. (Украинский химический журнал, 2009)
Електрохімічним методом із фторидних електролітів синтезовано зразки оксиду мангану (IV), доповані йонами літію. Методами хімічного аналізу та рентгенівської дифракції досліджено їх фізико-хімічні властивості. Встановлено існування нової фази родини тунельних структур оксиду мангану (IV) ідеального складу Li₁₆Mn₂₄O₄₈ (C2/m) за допомогою електронної дифракції. Комп’ютерною обробкою рентгенограм показано багатофазність зразків і оцінено вміст нової фази у зразках на рівні 5 %. Электрохимическим методом из фторидных электролитов синтезированы образцы оксида Mn (IV), допированные ионами лития. Методами химического анализа и рентгеновской дифракции исследованы их физико-химические свойства. Методом электронной дифракции установлено существование новой фазы семейства тунельных структур оксида Mn (IV) с идеальным составом Li₁₆Mn₂₄O₄₈ (C2/m). С помощью компьютерной обработки рентгенограмм показана многофазность обазцов и оценено содержание новой фазы в образцах на уровне 5 %. Manganese (IV) oxide samplex doped by lithium ions have been electrodeposited from fluorinecontaining electrolytes. Physicochemical properties of the samples were studied by chemical analysis and X-ray diffraction. The appearance of a new phase of a tunneled polymorphs of manganese (IV) oxide family with ideal composition Li₁₆Mn₂₄O₄₈ (C2/m) has been established by transmission electron microscopy. The multiphase composition of the samples has been confirmed by the Rietveld refinement of X-ray diffraction patterns and the content of the new phase been evaluated (about 5 %).